Rezeki itu ada di mana mana






Assalamualaikum rakan dan taulan ke Tauladan? Ah tak kisah ah.

So, Hi guys. 
Since haritu aku ternampak satu tweet, 
Pasal Benefits of studying in KPM, then ada keluar lagi tweet pasal orang judge tahap KPM ni.
So, Aku pun tweet, rasa macam nak share my OWN STORY , macamana aku kenal KPM ni. So yuk?

So, 
As you guys know, Aku ni UPSR 5A, PMR 7A1B , tuptap. SPM 3A jer. 
Saudara mara aku mula la confuse sebab apa aku drop sangat ni. BERCINTA KE? kwang kwang soo.

Haha, Siapa kat sini nasib dia macem aku? SPM tiba tiba tak pandai? Ha sebab salah pilih course. Disebabkan entry kali ni, aku macam nak share story, alang alang tu, aku share sikit tips untuk adik adik form 3 ni. Kalau, habis PT3 nanti, cikgu minta isi boranng course apa nak apply. Pilihlah course yang AWAK MAMPU HANDLE.


  • Science stream (Kalau awak memang bijaksana, mahir mengira dan menghadapi cabaran sebenar dalam pembelajaran, meneruskan sisa hidup dengan buat experinment, dan sebagainya. Silakan)
  • Accounting (Kalau awak memang suka account, or rasa skills ni boleh dikuasai dengan mudah tepatnya, Silakan. Tp kalau rasa tak boleh, bolehkan jelah, Try dlu. Sebab, Accounting is easier than pure science subjects I TOLD YOU)
  • Sastera (Economy, History and stuffs punya subject, (I am not sure) what subject yang ada dalam bidang sastera. But if you think you love it, then just go for it. *p/s : Jangan dengar cakap orang, ok?*
So, basically, Aku ni, score 7A dalam PMR , ofc la cikgu offer aku utk masuk science stream. Aku boleh je go for the second choice, tapi aku taknak sebab kawan aku semua science stream kut. Lagipun, budak science ni hot pe. Nanti senang dapat kerja. Boleh jadi doctor,. Pandai, kelas atas pulak ( Mentality aku pada waktu itu)

Tapi segalanya terlambat. Sebab, Bila akhir form 4, I realised, Aku tak bleh nak go on dengan subject physics,addmaths,chemist,Bio . HAZAB HABIS. Aku cuba pnya cobaaaa pun tak boleh mat. Susah na mati. Yang aku bole score pun, physics ngan bio. Tapi score tu pun dapat D/C je. *teruk habis* Lepastu, aku give up ah kan. Mungkin bukan MINAT. Sebab tu, Apa apa kena mula dengan minat. 

So, choose wisely dik oi, Jangan jadi macam hakak.




Maka, bermula lah, perjalanan hidup aku dengan 3A dalam tangan. Nak modalkan apa, 3A je ada, 5A tu sedap sikit dengar. Tapi nak buat macamana. Tersilap langkah tanggung sendiri. Down habis, Masa isi borang UPU, dalam hati dah tahu dah, Macam tak dapat. Pasaii ramai lagi budak bijok kat malaysia ni. Aku ni macam picisan di jendela je. Aku apply macam maciam, Pergi pameran kursus whatsoever untuk dapatkan maklumat, pergi test apa minat aku, dan sebagainya. Memang banyak beb percubaan aku. Apply poli dan sebagainya. (with the help of my friend, Aiman) 

Aku ni tak ramai kawan, jadi bab bab gini aku jadi lost tak tahu apa laman web. Apa lagi nak kena apply, apa lagi institusi di muka bumi ni. Tapi with the help of my friend Aiman, dia budak asrama, memang tahu selok belok semua ni. He helped me a lot. Then, masa aku dah nak fed up. He suggested me utk apply mara. Aku time ni pun tak tahu mende jadah mara ni. Kenapa dia mara, dia nak mara ke mana? Mara ke depan, ke kiri ke kanan? Ke dia ni sebenarnya tengah Mara. Jangan la mara mara. HAHAHAHA GURAU JE GELAK JE PLS

So setelah aku apply, Aku tak ingat aku apply for apa. tapi tak silap dia suruh pilih 3 courses. I keep choosing course makanan halal apekebende entah. Then apply lah aku dekat sukati je aku pilih time tu. Sekali tunggu punya tunggu, AKU TAK DITERIMA.

Ah sudah, huk aloh payoh gini, POLI tak terima, KPM tak terima, U tak terima, You tak terima I, Eh? ah semua tak terima, aku ni stupid sangat ke. sampai semua tak terima. Aku record bersih kot, takde record jenayah. Dimert pun tak pernah kena dulu time sekolah. em em em. Maka menangis dan bermurung la aku hari demi hari tlh ku lewatiiiiiiiiiiii

Tapi entah cemana guys, Aku yakin dengan KPM ni. I GO FOR IT. Aku apply rayuan. Ayah aku siap call Mara, utk check semula either pihak sana accept ke tak tawaran rayuan aku tu. Just do anything for it lah. (Thanks ayah mama huhuhuhu) Tapi, kitaorang ingt, MESTI TAK DAPAT GAK. So jalan terakhir, I just go for form 6 je ler nak buat guane dik non. 

Punyalah dah prepare barang bagai, dah daftar PPD untuk masuk Form 6. Tetibe, esok (rabu) masuk sekolah. Tiba tiba petang selasa tu, Ayah received call saying that, RAYUAN KU DITERIMA.

Ya Allah, tu namanya rezeki guys jangan berputus asa guys. I was so happy. Tapi aku confuse jugak, sebab dah la aku dapat course ( ISLAMIC BANKING AND FINANCE ) aku dah lah pure sc student. 0 knowledge beb pasal account. Ada pun, time KH form 3. Tapi tu pun aku suruh kawan aku siapkan kerja account tu , pasai aku tak minat. Alih alih dapat course ni mau tergolek aku bgai sushi kalau nak jwap soalan. Lepastu aku dapat kat KOLEJ PROFESIONAL BANDAR MELAKA.

I olls ok je, dekat Melaka. Sebab dekat jer. Tapi biasalah, "Kolej" semua orang be like "Kolej je ke taraf ngko ni. Senang dapat kerja ke?" "Kolej? Habisla duit. " " Kolej keje sedut duit je. " "Budak kolej exam senang je, bole la" Pergh panas telinga dengar tohmahan tohmahan orang beb. Tapi yelah, mulut orng mana boleh tutup. Diam je, tadah tadah semua ha.

Tapi guys, jangan lah menyerah kalah. Aku dah berjaya pun harungi cabaran ke kolej profesional mara bandar melaka. Dengan membekalkan diri aku sendiri. 

  • Yang tak ada langsung kenalan dari sekolah lama
  • Yang tak pernah langsung tinggal berjauhan dengan keluarga
  • Yang pendiam penakut dan sebagainya
Senang cite, With 0 lah aku masuk KPM ni. Tapi before ku masuk, aku dah tanamkan dalam jiwa dah. "Aku kena berubah. Aku dah tak boleh jadi macam dlu. Aku kena jadi diri aku yang baru."

Sebab itulah, aku boleh survive. Aku ni penakut tau time sekolah. Aku boleh taknak masuk pertandingan yang aku tahu jawaapan dia, sebab aku takut nak naik atas pentas. Aku sanggup diam dalam segala hal walaupun aku dipijak. Sebab aku takut pada mulut MANUSIA. Aku penakut Aku tak suka ada di khalayak ramai.

Setelah mentaliti ini aku ubah. Now I am here, A student of  Kolej Profesional Bandar Melaka, Belajar dalam jurusan kewangan dan perbankan islam, Dah nak masuk semester 3. Dan aku berbangga di sini, sebab aku rasa aku dah BERUBAH , sejak pertama kali aku di sini. Sebab, aku suka suasana di sini. Dia kena dengan jiwa aku. Semua melayu. Semua berjuang untuk Allah. Dan, 

Alhamdulillah, Semester 1, Aku berjaya dapat pointer 3.95, Semester 2 inshaAllah ada potensi untuk berada dalam lingkungan pointer itu jugak. Kemudian aku sedar, hikmah aku belajar di sini, Aku dapat dua benda. Sebelum ni ilmu science, dan sekarang aku ad juga ilmu account (Tanpa disangka) Sedangkan, orang lain di universiti, belajar course sama dari sek men sampai LA NI ha. So, jangan give up aite?

Siapa kata, dulu tak berjaya, sekarang pun tak berjaya?
Nak berjaya, bukan sebab dengar cakap orang ikut telunjuk orang.
Nak berjaya untuk diri sendiri, Ikut kehendak sendiri.
Kau pandu hidup kau untuk akan datang.
Kau realisasikan ia sebaiknya. 
Jangan kerana sedikit halangan buat kau goyah.
Kau kena selalu tabah,

Sebab bukan semua permulaan indah.
Dan bukan semua pengakhiran itu payah.




*Gambar masa orientasi*

Berubah sekarang, Pilih jalan yang terbaik. Rezeki Allah itu luas.

kk, gerak lu pape roger.

Harap nya, Aku dapat beri inspirasi pada manusia dengan cerita aku. Takde unsur riak di sini, Hanya sekadar perkongsian cerita. Share lah pada sesiapa, kalau rasa ter motivated dengan cerita aku ni. 

Nah, link untuk apply kolej prof mara 

: http://apponline.mara.gov.my/upimonline/syarat_kemasukan.aspx

See you there, if you are interested. 

p/s : Masuk lah KPM BANDAR MELAKA. Best, dekat tengah bandar. Semua ada kat sekeliling. Then, inshaAllah, 2017 masuk bangunan baru.