CSR DBF3C

Salam guys.
Ha nak salam tu kenapa, bukan muhrim. duk jauh jauh pls

Haha, gurau je gais, Gurau memula jangan sentap ok?

Hi semua, terasa terlalu lama tak update blog.
Rasa macam dah tak ada blog pun ada.

Sorry la semua, sebenarnya, banyak sebab aku tak update blog.
Firstly, aku ni dah la tak cukup memory space nak download apps blogger. Lepastu dekat kolej mana de tenet nak update pun. 

Jadi, betapa la aku tak dapat nak update blog ni sampai ayat aku pun dah macam budak tadika. kui kui kui.

Ok, so berdasarkan tajuk tu, you guys must be wondering.
"Ha csr apa pulak ni?"
"Ha bukan ke dulu dah buat csr dekat pulau besar?"
"Ha"
"Haaa..cum" Excuse me.

Amboi tanya sampai bersin.

Tak sebenarnya, semester 3 ni kita ada subjek, : Tanggungjawab sosial korporat.
Tugas kita ialah : Melaksanakan satu program kemasyarakatan sama ada membantu orang susah, dengan memberi sumbangan (sahaja) atau mengadakan program bersama mereka. 

Pada mulanya, kita decide untuk buat dengan badan kebajikan NASOM (autisme malaysia) Tapi ada sedikit masalah, jadi telah bertukar kepada pusat anak yatim daerah jasin melaka.

As the Ajk aktiviti 
Mstilah, i have the important role dalam pembuatan tentetif kan?
Tanpa tentetif macamana program tersebut nak dijalankan.
Banyak kali juga kita berhempas pulas sambil makan pulasan fikir tentetif, meskipun di reject sebanyak 2 kali.
Tukar tentetif, tukar masa (sebab ada masalah kenderaan) , tukar aktiviti sebab terlalu macam main main, tukar kepada pembelajaran dan sebagainya.

Terpaksa, buat meeting sampai lewat malam, pergi kedai kuning meeting kejap, tapi lepastu ter order sirap bandung, ter order otak otak lepastu berniaga malam malam. Lepastu gaduh, then baik balik then gaduh balik then ngamok then menangis sampai keluar hingus dan sebagainya.

WaH!!! begitu sadis perjalanan perjalanan sepanjang program ni.

But, hey guys. This is DBF3C lah.
We never give up, till the end.
 We fight, we mad, but we always forgive.

Alhamdulillah, berkat kerjasama yang amat tinggi oleh kontijen kontijen dbf3c, Akhirnya program, berjalan dengan lancarnya bagai air yang mengalir deras di sungai sungai.

Pada tanggal , 3 sept, we finally melaksanakan semuanya
Alhamdulillah sebab aktiviti berjalan semuanya, mengikut pada tentatif yang aku laksanakan, I mean ajk ajk aktiviti laksanakan. Time management semua superb tak ada lari daripada plan. and almost everything went well. SYUKUR!!

Role aku pada masa itu, ialah jadi tenaga pengajar untuk mengajar bahasa inggeris. Its kinda hard to teach them since they dont like english. But we managed to change the situation to something memorable for them. Terima kasih zarith, sebab menyelamatkan beberapa keadaan yang *kelam kabut* sebab aku tak boleh nak cakap banyak sebab kurang sihat that time. Thank you sangat.
But, anyways, hopefully, all the kids there dapat mengambil sedikit sebanyak daripada tips berguna aku tu hiks. InsyaALLAH.

So yes, thats all I think.



poyo je aku ni 

belajar rerajin dik

Finally!!!!


Alhamdulillah , dbf 3c through thick or thin, Promise me that we will stay forever.

Oh, bytheway, here a few tips to organize a programme, Hopefully it will help you

  • Bahagikan tugas setiap orang dengan jawatan dan jelaskan peranannya

  • Jawatan tertinggi perlu mengadakan meeting secara istiqamah
  •  
  • Ajk yang berkenaan perlu memaklumkan updates pada setiap progression yang dilakukn

  • Sebarang pengeluaran dan kemasukan duit sumbangan dan dana hendaklah dicatatkan supaya tidak berlaku penyelewangan dan salah faham

  • Setiap duit perlu diasingkan supaya tidak ada campuran antara duit sumbangan dan duit niaga
  • Setiap orang perlu memberikan idea untuk memastikan kesepakatan

  • Kerjasama perlu diterapkan di antara semua pihak supaya keadaan yang harmoni dapat diwujudkan

Inshaallah, ni bukan ayat google tapi ni lah beberapa tips yang mungkin boleh dipratikkan untuk junior junior yang nak adakan program or yang akan ambil subjek ni. oh lupa cakap, Madam puji kelas kita paling terbaik sebab dpat siapkan all this things, withitn 1 month je! duit dana pulak more than we've EXPECTED! Alhamdulillah.

Yang baik, jadikan tauladan.
Yang tak baik, dijadikan pengajaran.

P/S : Sedikit sebanyak aktivit csr ni, kita cuma praktikkan drpd urusan pulau besar dulu. mungkin sebab tu kita jadi berpengalaman sikit. heee.